Δερματίτιδα που σχετίζεται με την ακράτεια

Όποιος ζει με ακράτεια κινδυνεύει επίσης να αναπτύξει δυσάρεστες δερματικές παθήσεις όπως η Δερματίτιδα που σχετίζεται με ακράτεια (IAD). Μάθετε περισσότερα για την IAD, τις αιτίες και τα συμπτώματά της και πώς να την αποτρέψετε, μέσω της διαδικασίας των τριών βημάτων της ABENA.

Τι είναι η IAD;

Η Δερματίτιδα που σχετίζεται με την ακράτεια (IAD) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το δέρμα έχει υποστεί βλάβη, ως αποτέλεσμα της έκθεσής του σε ούρα και/ή κόπρανα. Στην καθομιλουμένη η IAD είναι επίσης γνωστή ως εξάνθημα από την πάνα. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της IAD. Αυτοί περιλαμβάνουν την σπάνια αλλαγή επιθεμάτων ακράτειας (προκαλώντας υγρό περιβάλλον), κακή υγιεινή, χρήση απορροφητικών προϊόντων ακράτειας που δεν αναπνέουν, εσφαλμένη χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος ή συχνή χρήση σαπουνιού, νερού και τραχιών πανιών και πετσετών (προκαλώντας υπερβολική τριβή).

Το δέρμα γίνεται πιο αλκαλικό όταν εκτίθεται σε ούρα και/ή κόπρανα, επιτρέποντας στους μικροοργανισμούς να ευδοκιμήσουν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο δερματικών προβλημάτων.

Συμπτώματα IAD

Η IAD εμφανίζεται συνήθως ως ερύθημα (κοκκίνισμα του δέρματος) με χρώμα από ροζ έως κόκκινο.

Η πληγείσα περιοχή έχει συνήθως φθαρμένες άκρες και το δέρμα μπορεί να έχει πιο ζεστή και σφριγηλή αίσθηση, λόγω της υποκείμενης φλεγμονής.

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που κυμαίνονται από δυσφορία και πόνο έως αϋπνία και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς λοιμώξεις. Οι οποίες φέρνουν τον ασθενή σε κλινήρεις συνθήκες, ακινητοποιώντας τον. Η θεραπεία τους μπορεί να είναι περίπλοκη,  χρονοβόρα και δαπανηρή.

Οι ασθενείς με ακράτεια ούρων και/ή κοπράνων θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά, κατά προτίμηση καθημερινά, για τυχόν σημεία IAD.

Διαφοροποίηση IAD από έλκη πίεσης

Παρόλο που Δερματίτιδα που σχετίζεται με την ακράτεια (IAD) και τα έλκη πίεσης είναι κλινικά και παθολογικά διαφορετικά, η διαφοροποίηση μεταξύ τους παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τους νοσηλευτές και τους φροντιστές.

Εάν γίνει λάθος διάγνωση, μπορεί να οδηγήσει σε μη βέλτιστη ή λανθασμένη φροντίδα και περιττό κόστος. Επιπλέον, τα προληπτικά μέτρα και οι θεραπείες διαφέρουν για τις δύο καταστάσεις.

Κύριες διαφορές μεταξύ IAD και Έλκους Πίεσης:

IADΕΛΚΟΣ ΠΙΕΣΗΣ
Τοποθεσία Δερματικές πτυχές, γλουτοί, έσω μηρών, βουβωνική χώραΣυνήθως πάνω από μια οστέινη προεξοχή, ως αποτέλεσμα πίεσης
ΧρώμαΡοζ ή έντονο κόκκινοΚόκκινο έως μπλε/μωβ
ΒάθοςΜερικό πάχος, με φουσκάλεςΜερικό ή πλήρες πάχος, τραυματισμός
Αιτία Βλάβη από πάνω προς τα κάτω που προκαλείται από την υγρασία και την αλλαγή του pHΒλάβη από κάτω προς τα πάνω που προκαλείται από πίεση και κακή κυκλοφορία του αίματος
Νέκρωση του δέρματοςΌχιΝαι / όχι
Πόνος και φαγούραΝαιΝαι / όχι

Ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει IAD;

Όλοι οι ασθενείς ή οι κάτοικοι ιδρυμάτων με ακράτεια διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν IAD, ιδιαίτερα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υποφέρουν από αυτή την πάθηση.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν 1 στα 5 άτομα με ακράτεια έχει επίσης προβλήματα με IAD*.

Πώς να αποτρέψετε την IAD

Τα καλά νέα είναι ότι, όταν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τα δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με την ακράτεια μπορούν να μειωθούν και να θεραπευτούν – και στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και να προληφθούν. Πολλά μπορούν να γίνουν ακολουθώντας ένα δομημένο πρόγραμμα περιποίησης δέρματος και χρησιμοποιώντας κατάλληλα προϊόντα που προστατεύουν το δέρμα στην περιοχή του περινέου.

Χωρίσαμε την πρόληψη της IAD σε τρία βήματα: 

  • Βήμα 1: Ανανπνεύσιμη προστασία
  • Βήμα 2: Απαλός καθαρισμός
  • Βήμα 3: Ενυδάτωση και φραγμός
3steps-iad

Βήμα 1:  Προστασία που αναπνέει 

Το πρώτο βήμα για την πρόληψη της IAD είναι να επιλέξετε το σωστό προϊόν ακράτειας.

Στην Abena συνιστούνε πάντα να επιλέγετε ένα προϊόν όσο το δυνατόν μικρότερο και όσο μεγάλο είναι απαραίτητο. Αυτό αφορά τόσο το μέγεθος όσο και την απορροφητικότητα του προϊόντος. Ένα μεγάλο προϊόν, που μπορεί να απορροφήσει περισσότερο, δεν είναι πάντα καλύτερο.

Εκτός από πιο κοστοβόρο, μπορεί επίσης να είναι άβολο για τον ασθενή να φοράει ένα πολύ μεγάλο προϊόν. Ένα μεγαλύτερο προϊόν καλύπτει επίσης περισσότερο δέρμα από όσο χρειάζεται, εμποδίζοντας έτσι το δέρμα να αναπνέει, με αποτέλεσμα να μένει ζεστό και υγρό. Εάν το προϊόν δεν εφαρμόζει καλά στον ασθενή, υπάρχει επίσης κίνδυνος διαρροών.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή του σωστού επιθέματος ακράτειας. Ο ασθενής χρειάζεται ένα προϊόν που είναι κατάλληλο για την ποσότητα και τη συχνότητα διαρροής, αλλά είναι εξίσου σημαντικό το προϊόν να είναι κατάλληλο για την καθημερινή του ζωή, το επίπεδο δραστηριότητας και τις προσωπικές του προτιμήσεις. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν μια σειρά από διαφορετικά προϊόντα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και για διαφορετικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, πάντα είναι σημαντικό να επιλέγετε ένα προϊόν που επιτρέπει στο δέρμα των χρηστών να αναπνέει, έτσι ώστε η υγρασία να εξατμίζεται και το δέρμα να διατηρείται στεγνό. Επιπλέον, είναι επίσης σημαντικό να επιλέγετε προϊόντα ακράτειας που απορροφούν γρήγορα τα ούρα και διατηρούν το εσωτερικό στρώμα στεγνό έναντι του δέρματος, ακόμα και μετά από πολλαπλές διαβροχές.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για την εύρεση του κατάλληλου προϊόντος για έναν ασθενή,  επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Βήμα 2: Απαλός Καθαρισμός

Ο απαλός καθαρισμός του δέρματος είναι αποτελεί ένα, ζωτικής σημασίας, μέρος ενός σχήματος για την πρόληψη της IAD. Ο καθαρισμός του δέρματος με παραδοσιακό σαπούνι και νερό μπορεί να ξηράνει το δέρμα και το στέγνωμα με πετσέτα προκαλεί αυξημένη τριβή στην ευαίσθητη περιοχή.

Συνιστάται ο καθαρισμός με υγρά γάντια καθαρισμού ή υγρά μαντηλάκια, καθώς είναι πιο ήπια για το δέρμα. Ταυτόχρονα, το πλύσιμο με προϊόντα χωρίς νερό βελτιώνει επίσης την αποτελεσματικότητα στην καθημερινή φροντίδα.

Όταν επιλέγετε ένα προϊόν καθαρισμού, είναι απαραίτητο να προσέχετε την τιμή του pH του. Η τιμή του pH πρέπει να είναι ρυθμισμένη ανάλογα με το σημείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί το προϊόν στο σώμα. Για την περιοχή του περινέου, μια τιμή pH 4-4,5 είναι ιδανική. Μια τιμή pH υψηλότερη από αυτή, αφαιρεί το ανώτερο στρώμα λίπους του δέρματος και επιτρέπει στα βακτήρια να εισχωρήσουν.

Κατά τον καθαρισμό του δέρματος, είναι πάντα σημαντικό να ελέγχετε για πιθανή βλάβη, όπως εξανθήματα ή ερυθρότητα, να αξιολογείτε τη σοβαρότητα και την ανάπτυξη της IAD και να διασφαλίζετε ότι ο ασθενής δεν έχει αναπτύξει έλκη πίεσης.

Η πράσινη σειρά προϊόντων περιποίησης της ABENA αποτελείται από προϊόντα για πλύσιμο χωρίς νερό. Έχει αναπτυχθεί σε στενή συνεργασία με τους τελικούς χρήστες, το προσωπικό φροντίδας και τους ειδικούς νοσηλευτές της ABENA. Περιλαμβάνει λύσεις για όλες τις ανάγκες, από ελαφριές εργασίες καθαρισμού μέχρι πλύσιμο σώματος. Εξερευνήστε τη εδώ.

ABENA Αφρός καθαρισμού σε γάντι καθαρισμού

ABENA Αφρός καθαρισμού σε γάντι καθαρισμού

Βήμα 3: Εφαρμογή ενυδάτωσης και φραγμού

Μετά από τον ενδελεχή και απαλό καθαρισμό του δέρματος, εφαρμόστε ενυδάτωση και φραγμό, για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση και την προστασία του δέρματος. Πριν εφαρμόσετε ενυδάτωση, βεβαιωθείτε ότι το δέρμα είναι εντελώς καθαρό και στεγνό.

Όταν επιλέγετε το προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την κατάσταση του δέρματος.

Εάν το δέρμα δεν έχει ορατή βλάβη ή μόνο ήπια ερυθρότητα, προτιμήστε προϊόντα με αλλαντοΐνη και διμεθικόνη, όπως η κρέμα περιποίησης δέρματος ABENA. Η αλλαντοΐνη είναι ένας καταπραϋντικός και ενυδατικός παράγοντας, που βοηθά το δέρμα να διατηρήσει τη φυσική του ισορροπία υγρασίας και είναι ευεργετική για όλους τους τύπους δέρματος. Σε συνδυασμό με τη διμεθικόνη βοηθά στο σχηματισμό ενός προστατευτικού φραγμού στην επιφάνεια του δέρματος που προστατεύει και ηρεμεί ταυτόχρονα.

Ωστόσο, εάν το δέρμα έχει ορατά τραύματα ή πιο έντονη ερυθρότητα, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν που περιέχει ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα στην επιφάνεια του δέρματος που διατηρεί την υγρασία μέσα και έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες. Εφαρμόστε μια πάστα ψευδαργύρου γύρω από τις άκρες των πληγών, παρεμπιπτόντως, ένα πιο λεπτό διάλυμα ψευδαργύρου, όπως το σπρέι ψευδαργύρου της ABENA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προστασία από τα ούρα και τα κόπρανα.

Κατά την εφαρμογή προϊόντων περιποίησης δέρματος, φροντίστε να εφαρμόσετε τη σωστή ποσότητα. Η υπερβολική ποσότητα προϊόντος εμποδίζει το δέρμα να αναπνεύσει και καταλήγει να απορροφάται από το προϊόν για την ακράτεια, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό.

Η γκρι σειρά περιποίησης της ABENA είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την προστασία του ευαίσθητου δέρματος. Εξερευνήστε την εδώ.

abena zinc paste

Πάστα ψευδαργύρου ABENA

Προστατέψτε το δέρμα

Αφού ολοκληρώσετε τα τρία βήματα για την πρόληψη της IAD, ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε ένα νέο προϊόν ακράτειας. Ακολουθήστε τα τρία βήματα, κάθε φορά που χρειάζεται να αλλάζετε ένα προϊόν ακράτειας και ελέγχετε πάντα το δέρμα για ερυθρότητα, φλεγμονή, εξανθήματα, πόνο ή κνησμό για να αξιολογήσετε τη σοβαρότητα και την ανάπτυξη της IAD και να βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής δεν έχει αναπτύξει έλκη πίεσης.

Ο τακτικός έλεγχος διασφαλίζει ότι οι φροντιστές παρατηρούν τις αλλαγές και τις εξελίξεις στο δέρμα και μπορούν να ξεκινήσουν έγκαιρα με τα σωστά προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν περαιτέρω ανάπτυξη.

*Όλες οι πηγές είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος. 

Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί σε συνεργασία με τους εσωτερικούς νοσηλευτές της ABENA.

Menu

opencare.gr